Kovettumia jaloissa

30.10.2018

Ihan alkuun  on hyvä muistuttaa, että kaikki kovettuma jaloissa ei ole paha asia. Niillä alueilla jalkaterässä mihin tulee kuormitusta, on hyvä olla hieman paksummasti ihoa suojaamassa. Oikein paksu kovettuma kerros ei kuitenkaan kuuluu jalkoihin. Kun kovettuma alkaa aiheuttamaan kipua tai halkeilla, on siinä vaiheessa syytä tehdä jotain ja pikaisesti.

Iho puolustautuu paineeelta ja hankaukselta muodostamalla paksumman kerroksen ihoa. Jalkoihin kohdistuu päivittäin kovempi paine kuin esimerkiksi käsiin ja tästä syystä jalkojen ihon kuuluu olla paksumpaa. Kuivaan ihoon kovettumia muodostuu helpommin ja kuivassa ihossa kovettumat myös halkeilevat helpommin. Tietynlainen kävelytyyli, asentovirheet ja miten kovilla alustoilla ihminen liikkuu sekä usein myös huonosti istuvat kengät ja jalkojen puutteellinen rasvaus ovat syynä siihen, että kovettumaa syntyy haitallisen paljon.

Pieniä kovettumia voi itse hoitaa hohkakivellä. Hohkakivi on iho ystävällinen, mutta senkin käytössä maltti on valttia. Jalkoja ei kannata itse raspata jatkuvasti, koska tämä aiheuttaa jaloissa saman reaktion kuin kengän hankaus. Jalka puolustautuu hankaukselta ja kovettumaa alkaa syntyä vain lisää. Kohtuu käyttö raspaamisessa on muutama kerta kuukaudessa. Hohkakivellä ihoa ei hinkata edestakaisin vaan yhteen suuntaan noin viisi kertaa. Jalkoja voi hetken aikaa kylvettää vedessä ennen hiontaa, jotta kovettumat pehmentyvät ja niiden hoitaminen on helpompaa. Lopuksi kovettuma kohdissa hiero rasvaa pyörivin liikkein. Näin rasva imeytyy syvemmälle ihoon.

Vältä jalkojen omahoidossa etenkin metalliraspia ja paristoilla toimivia hiontalaitteita. Ne ovat kyllä tehokkaita, mutta se onkin niissä juuri ongelma. Ne ovat liian tehokkaita ja aiheuttavat iholle liian voimakkaan hankauksen, jota vastaan iho lähtee puolustautumaan ja oravanpyörä on valmis. Jos jalkoihin on päässyt muodotumaan paljon kovettumaa ja kantapäät halkeilevat, suosittelen ihan ensimmäiseksi käymään jalkahoitajalla. Jalkahoitaja saa kovettumat hellävaraisen tehokkaasti pois, jonka jälkeen omahoito on helpompaa.