Apua! Onko jalassani syylä vai känsä?
Kävellessä jalkapohjassa tuntuu pistävä kipu. Joku tikku siellä varmaan painaa. Istut tuolille pinsetit kädessä aikeissa ottaa kävelyä haittaavan tikun jalasta pois. Tutkin jalkapohjaasi, mutta tikkua ei löydykään vaan jokin pieni kovettuma. Syylä vai känsä? Miten erotan kumpi vaivaa ja miten siitä pääsee eroon? Aloitetaan känsästä...
Tarkkarajainen pieni nappula ihossa on känsä. Se syntyy yleensä nivelen tai luisen ulokkeen kohdalle paineen seurauksena. Sille altistaa jalan asentovirheet ja huonosti istuvat kengät. Myös nivelet voivat painaa toisiaan vasten ja aiheuttaa varvasvälikänsän. Varvasvälikänsä ja hikoilevassa jalassa olevat känsät voivat olla myös pehmeitä. Känsä itsessään ei ole vaarallinen, mutta jos sitä ei hoideta pois, voi se aiheuttaa ongelmia. Koska känsä syntyy painealueelle, voi sen alle syntyä paineen seurauksena haava. Känsän alla oleva haava voi pahimmasa tapauksessa tulehtua. Pitkään jalassa ollut känsä voi lisäksi hermottua ja verisuonittua, jolloin sen poistaminen hankaloituu ja kipua voi olla levossakin. Verisuonittuneessa känsässä näkyy mustia pisteitä, jotka ovat katkenneita verisuonia.
Paras ennaltaehkäisy känsien syntyyn on jalkajumppa, sopivat kengät ja säännöllinen ihon rasvaus. Känsiä voi ehkäistä myös erilaisilla suojatuotteilla kuten varpaaseen puettavalla geeliputkella tai huopakevennyksillä. Suojatuotteiden hankinnassa kannattaa tarvittaessa kysyä neuvoa jalkahoidon ammattilaiselta. Entä jos vahinko on jo tapahtunut ja känsä on päässyt syntymään? Kannattaa silloin kääntyä jalkahoidon ammattilaisen puoleen, joka pystyy asianmukaisilla välineillä ottamaan kipeän känsän hetkessä jalkapohjasta pois ja voit taas kävellä ilman känsän aiheuttamaa kipua.
Syylä puolestaan on viruksen aiheuttama ja se voi tarttua esimerkiksi uimahallista. Lapsilla syylät ovat yleisiä, mutta niitä voi esiintyä aikuisellakin. Syylän ympärille voi muodostua kovettumaa ja itse syylässä näkyy mustia (verisuonia) pisteitä. Verisuonittuneesta känsästä syylän erottaa siitä, että syylä on kukkakaalimainen ja kosteana kumimainen. Syylää voi ehkäistä huolehtimalla ihon kunnosta säännöllisellä rasvaamisella ja välttämällä paljain jaloin kävelemistä yleisissä tiloissa. Uimahallissa tartuntaa voi ehkäistä käyttämällä sandaaleja.
Syylän poistaminen ei ole yhtä helppoa kuin känsän, koska syylässä on verisuonia ja hermoja. Yleensä syylä häviää itsestään vuoden kuluessa. Jos syylä on kuormitusalueella ja aiheuttaa kipua, silloin voi syylään häätöön käyttää apteekista saatavia paikallistuotteita. Paikallisesti käytettvissä tuotteissa tulee välttää aineen joutumista terveelle iholle. Ennen paikallistuotteen käyttöä syylän pinta kannattaa karhentaa ja poistaa kovettunut iho kertakäyttöisellä raspilla. Terve iho suojataan laittamalla rasvaa esimerkiksi perusvoidetta syylän ympärille. Lue käyttämäsi paikallistuotteen käyttöohjeet. Syylän aiheuttaman kivun hoitoon voi käyttää huopakevennystä tai huoparenkaita, jotka vievät painetta pois syylästä ja kipu helpottuu.
HUOM! Käytä syylän hoidossa aina kertakäyttöisiä välineitä, ettet levitä syylävirusta omaan ihoosi laajemmalle alueelle tai muille.